Prenašamo energijo, ohranjamo ravnovesje.

Fizični in komercialni čezmejni pretoki

Elektrarne v prenosno omrežje oddajajo električno energijo, pet distribucijskih podjetij in odjemalci na visokonapetostnem nivoju pa iz prenosnega omrežja električno energijo prevzemajo. Za ohranjanje ravnovesja elektroenergetskega sistema je pomembna tudi izmenjava električne energije z Avstrijo, Italijo in Hrvaško prek mednarodnih čezmejnih povezav.

Preveri podatke

Novice

Proizvodnja in prevzem električne energije

Ravnovesje med proizvodnjo in prevzemom električne energije iz prenosnega omrežja vzpostavljamo z uporabo zakupljenih sistemskih storitev in nakupom ali prodajo energije za izravnavo odstopanj. Odstopanja realizacije prevzema od predvidenega plana tako ne ogrožajo varnega obratovanja prenosnega omrežja in dobave električne energije končnim porabnikom.

Preveri podatke
 • Omogočamo kakovost bivanja
  Skrbimo za prenosno omrežje
  bottom
  top
  Smo sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja v Sloveniji. Skrbimo za 669 kilometrov daljnovodov na 400 kV napetostnem nivoju, za 328 kilometrov daljnovodov na 220 kV napetosti in za 1862 kilometrov 110 kV daljnovodov.
  PREBERI VEČ
 • Zanesljivo prenašamo električno energijo
  Zanesljivo prenašamo električno energijo
  bottom
  top
  24 ur na dan zagotavljamo zanesljiv, varen in neprekinjen prenos električne energije. Ker smo vez med proizvajalci in porabniki električne energije, smo odgovorni tudi za brezhibno delovanje celotnega elektroenergetskega sistema v Sloveniji.
  PREBERI VEČ
 • Omogočamo kakovost bivanja
  Omogočamo kakovost bivanja
  bottom
  top
  Zavedamo se, da z delovanjem posegamo v skupen prostor in da posegamo v življenje. Toda to počnemo premišljeno, na načelih trajnostnega razvoja, saj so naša dejanja prepredena z odgovornostjo do naravnega in družbenega okolja.
  PREBERI VEČ
 • Nagrada združenja ISGAN
  Slovenski ELES med najboljšimi na svetu zasedel prvo in drugo mesto
  V torek, 28. 7. 2020, je mednarodno združenje ISGAN razglasilo prejemnike nagrade za odličnost na področju inovacij, integracij in preobrazbe sistemov pametnih omrežij. Med prijavitelji iz celega sveta je projekt demonstracije pametnih omrežij in pametnih skupnosti (projekt NEDO) osvojil nagrado za najboljši projekt v letu 2020, medtem ko je bil projekt FutureFlow razglašen za drugi najboljši projekt na svetu.
  PREBERI VEČ

Zakladnica znanja

Knjiga Življenje elektroenergetske stroke v samostojni Sloveniji

Ob 25-letnici nacionalnega komiteja mednarodnega sveta za velike elektroenergetske sisteme CIGRE je izšla tudi posebna knjiga z naslovom Življenje elektroenergetske stroke v samostojni Sloveniji 65/25.

Enoten utrip Evrope na 50 Hz

Slovenski elektroenergetski sistem je tesno povezan s prenosnimi omrežji sosednjih držav in vpet v energetski evropski trg. Skupaj tvorimo veliko medsebojno povezano omrežje, ki omogoča čezmejno trgovanje z električno energijo.

Trendi v energetiki

V pogovoru z Elesovim strokovnjakom mag. Krešimirjem Bakićem boste izvedeli mnogo zanimivosti o spreminjajočih se trendih v energetiki, izumitelju Nikoli Tesli, pomenu njegovih izumov in prihajajoči e-mobilnosti.

Delitev električnih omrežij

Električna omrežja delimo glede na njihovo napetost na: nizkonapetostna, srednjenapetostna in visokonapetostna. Slednje prenosno omrežje v Sloveniji upravljamo v družbi ELES.

Spletna izobraževalna platforma iEnergija

iEnergija je izobraževalno-raziskovalna platforma o prožnosti in zanesljivosti oskrbe z energijo. Nastala je pod okriljem projekta EN-LITE. Vabljeni k raziskovanju!

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji