Sporočila za javnost

S sporočili za javnost medije obveščamo o vseh pomembnih dogodkih v družbi in o dejavnostih za zagotavljanje zanesljivega prenosa električne energije v primeru večjih izpadov daljnovodov iz omrežja.

EES Slovenije od danes naprej upravljamo z novim sistemom vodenja SCADA/EMS

V družbi ELES smo danes v dopoldanskem času obstoječ, tehnološko vedno manj ustrezen sistem vodenja, nadomestili z novim t.i. SCADA/EMS sistemom vodenja švedskega proizvajalca ABB. Z današnjim dnem tako Elesovi operaterji elektroenergetskega sistema Slovenije (EES) v svoje roke dobivajo novo orodje za vodenje obratovanja EES Slovenije.

SCADA/EMS sistem vodenja predstavlja jedro centra vodenja, s katerim daljinsko krmilimo in upravljamo 400 kV, 220 kV in 110 kV prenosno omrežje električne energije ter vodimo obratovanje celotnega EES. Z boljšim nadzorom nad omrežjem in uporabo natančnejših podatkov bomo elektroenergetski sistem lažje obvladovali v kritičnih in bolj optimalno upravljali v normalnih obratovalnih razmerah. Nov SCADA/EMS sistem omogoča boljši nadzor domačega kot tudi sosednjih omrežij, vključitev novih virov podatkov ter uporabo številnih sodobnih funkcij vodenja, vključno z izvajanjem sistemskih storitev v sodelovanju s proizvodnimi podjetji, izmenjavo sistemskih storitev s sosednjimi operaterji, izdelavo prognoz, avtomatsko regulacijo napetosti itd.

Nov sistem vodenja je sicer proizvod švedskega podjetja ABB, a ga zaznamuje neprecenljiv doprinos Elesovih strokovnjakov pod vodstvom specialista za procesne aplikacije Emila Ceka in ekipe zaposlenih, ki so tekom trajanja štiri in pol letnega projekta na sistemu vodenja intenzivno delali, ga konfigurirali in parametrirali ter ga tako prilagodili za vsakodnevno delovanje v elektroenergetskem sistemu Slovenije. Na Elesu smo ponosni na lastno znanje in angažma zaposlenih pri implementaciji SCADA/EMS sistema ter se obenem zahvaljujemo partnerskim podjetjem DEM, SENG, TEŠ in ostalim za sodelovanje in tekočo izvedbo prehoda funkcij vodenja na nov sistem vodenja EES.

 

Več informacij:
Katja Krasko Štebljaj 
vodja Službe za odnose z javnostmi 
ELES, d.o.o. 
katja.krasko@eles.si
031 746 161

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji