Sporočila za javnost

S sporočili za javnost medije obveščamo o vseh pomembnih dogodkih v družbi in o dejavnostih za zagotavljanje zanesljivega prenosa električne energije v primeru večjih izpadov daljnovodov iz omrežja.

Sistemski operater prenosnega električnega omrežja ELES in Smart Wires združujeta moči pri sinergiji tehnologij

Kot prvi na svetu, sta slovenski sistemski operater ELES in Smart Wires naznanila skupni dogovor, ki bo združil tehnologijo družbe ELES za ocenjevanje dinamičnih termičnih tokov (DLR) z rešitvijo družbe Smart Wires za krmiljenje pretoka moči.

Obe tehnologiji se odlično združujeta. S tehnologijo DLR je možno zelo natančno ugotoviti, kateri deli omrežja imajo še proste zmogljivosti, krmilniki pretoka moči pa lahko pametno usmerjajo pretoke po teh daljnovodih.

Operaterji prenosnih sistemov pričakujejo precejšne obratovalne omejitve, ko si prizadevajo zagotoviti dolgoročna investicijska dela. To sodelovanje bo zagotovilo tehnologijo, ki omogoča operaterjem prenosnih sistemov aktivno optimizacijo pretoka po omrežju in razrešitev teh omejitev. To pomeni, da se bo strankam prihranilo na milijone evrov in zagotovilo izvedbo velikih projektov.

Podjetji načrtujeta vrsto skupnih aktivnosti na različnih lokacijah. V imenu družbe ELES bo sodelovanje s Smart Wires vodilo nedavno ustanovljeno podjetje Operato, ki se osredotoča izključno na trženje tehnologije SUMO DTR (dinamično termično ocenjevanje).

Tehnologija SUMO DTR za izračun ocene obremenitve daljnovoda v realnem času stroškovno učinkovito spremlja in ocenjuje vremenske razmere vzdolž celotne trase. Z uporabo ocen sistema SUMO DTR v realnem času lahko operaterji prenosnih omrežij povečajo prenosne zmogljivosti daljnovodov, ne da bi ogrozili varnost ali zanesljivost.

Ker nekateri deli omrežja dosežejo največje dopustne obremenitve, medtem ko so drugi precej pod mejami, lahko uravnoteževanje tokov moči odpravi zamašitve in poveča prenos omrežja. Tehnologija SmartValveTM, ki jo je razvila družba Smart Wires, lahko preusmeri moč iz preobremenjenih daljnovodov na tiste z več proste zmogljivosti.

V primerjavi s starejšimi tehnologijami je tehnologija SmartValveTM edinstvena v tem, da gre za modularno rešitev, ki jo je možno hitro namestiti ter enostavno prilagoditi ali premestiti. SUMO pa je napredni sistem za dinamično termično ocenjevanje (DTR), ki ne zahteva fizične namestitve senzorjev na vodnike.

Po besedah direktorja za strateške inovacije družbe ELES mag. Uroša Salobirja, je »kombinacija uporabe z lahkoto realiziranih naprednih tehnologij z minimalnim vplivom na okolje naslednji logičen korak v omrežnih inovacijah, ko mora naša industrija reševati težave, ki bodo olajšale energetski prehod.«

»ELES je ponosen, da združuje moči s Smart Wires. Obe družbi sta prepoznali dobrobiti sodelovanja, delita pa tudi podobno zavezanost inovacijam,« je dejal mag. Aleksander Mervar, direktor družbe ELES.

Podpredsednik evropskega poslovnega razvoja v Smart Wires, Mark Norton, je dodal: »Smart Wires je v zadnjih nekaj letih z velikim zanimanjem spremljal razvoj družbe ELES.«

»Prepoznali smo izjemno komplementarnost naše tehnologije s tehnologijo DLR in videli smo edinstvene prednosti družbe ELES, ki je hkrati sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja in razvijalec tehnologije omrežij.«

»Inovacije so bistveno načelo obeh podjetij, zato smo navdušeni nad sodelovanjem pri teh pionirskih projektih,« je dejal Norton.

Projekti naj bi stekli v začetku leta 2021.
 

O Smart Wires (www.smartwires.com)

Smart Wires smo globalna elektroenergetska tehnološka družba, ki premika meje v dostavi cenovno dostopne in čiste elektrike po celem svetu. Z našo inovativno tehnologijo in rabo napredne analitike kapacitete omrežja pripeljemo do maksimuma. To pomeni več obnovljivih virov, za nižjo ceno in z manj motenj do družbe in okolja. S sedežem podjetja v San Francisco Bay Area in evropskim sedežem v Dublinu na Irskem ter z globalno delovno silo dvestotih strokovnjakov, razpršenih preko štirih kontinentov, sodelujemo s strankami z namenom doseči njihove strateške cilje in pomagati jim soočiti se z negotovo energetsko prihodnostjo s fleksibilnimi, visoko učinkovitimi rešitvami.

© 2024 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAA Politika zasebnosti in piškotki/ Videonadzor/
Dostopnost/Avtorji