Sporočila za javnost

S sporočili za javnost medije obveščamo o vseh pomembnih dogodkih v družbi in o dejavnostih za zagotavljanje zanesljivega prenosa električne energije v primeru večjih izpadov daljnovodov iz omrežja.

ENTSO-E pozdravlja družbo Ukrenergo kot opazovalko

Danes ENTSO-E s ponosom objavlja, da je bila med ENTSO-E in Ukrenergom podpisana članska pogodba za opazovalce, ki označuje začetek novega poglavja v pomembnem odnosu med Ukrenergom in vsemi evropskimi sistemskimi operaterji prenosnega omrežja, ki so člani ENTSO-E.

Evropski sistemski operaterji prenosnega omrežja so se oblikovali v okviru ENTSO-E, skupnosti, ki jo združuje skupna odgovornost ohranjanja prižganih luči v Evropi. Ta sporazum z Ukrenergom je pomemben korak, ki kaže zavezanost evropskih sistemskih operaterjev prenosnega omrežja h krepitvi in razvoju tehničnega sodelovanja pri varnosti evropskega medsebojno povezanega elektroenergetskega sistema.

Predsednik ENTSO-E, gospod Hervé Laffaye, je ob podpisu članske pogodbe za opazovalce pripomnil: »V imenu vseh članov ENTSO-E bi rad lepo pozdravil družbo Ukrenergo v evropski družini sistemskih operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja. Po uspešni nujni sinhronizaciji naših omrežij 16. marca 2022 ta sporazum krepi našo močno solidarnost z Ukrenergom, ki še naprej deluje in vzdržuje stabilnost ukrajinskega prenosnega elektroenergetskega omrežja v teh najtežjih okoliščinah. Veselimo se, da bomo odprli novo in pomembno poglavje v zgodovini našega Združenja z družbo Ukrenergo kot članico opazovalko.«

Direktor Ukrenerga, gospod Volodymyr Kudrytskyi, je izjavil: »Zelo smo ponosni, da smo postali opazovalni član ENTSO-E. To je še en pomemben znak močne podpore, ki jo prejemamo od naših evropskih kolegov, sistemskih operaterjev prenosnega omrežja. Kot opazovalni član si bomo prizadevali za vzpostavitev dolgotrajnega in obojestransko koristnega sodelovanja z ENTSO-E. Rad bi se zahvalil vsem sistemskim operaterjem prenosnega omrežja, članom ENTSO-E, za njihovo veliko podporo in toplo dobrodošlico.«

Na podpisnem dogodku v Varšavi sta gospod Laffaye in gospod Kudrytskyi pozdravila sodelovanje in podporo številnih uglednih govorcev, med drugim evropske komisarke za energijo gospe Kadri Simson, ukrajinskega ministra za energijo, gospoda Germana Galushenka in Njegove Ekscelence izrednega ter pooblaščenega veleposlanika Republike Moldavije v Republiki Poljski, gospoda Igorja Bodiuja. Pridružili so se jim tudi podpredsednik ENTSO-E gospod Zbyněk Boldiš, predsednik uprave ENTSO-E g. Joachim Vanzetta in generalna sekretarka ENTSO-E, gospa Sonya Twohig.

 

Opombe 

O ENTSO-E

ENTSO-E, Evropsko združenje sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja, je organizacija za sodelovanje evropskih sistemskih operaterjev prenosnega omrežja (TSO). Sistemski operaterji prenosnega omrežja, ki predstavljajo 39 članov in prihajajo iz 35 držav, je odgovornih za varno in usklajeno delovanje evropskega elektroenergetskega sistema, največjega medsebojno povezanega električnega omrežja na svetu. Poleg svoje osrednje, zgodovinske vloge pri tehničnem sodelovanju je ENTSO-E tudi skupni glas sistemskih operaterjev prenosnega omrežja.

O družbi Ukrenergo

National Power Company Ukrenergo je zasebna delniška družba s 100 % državnimi deleži, ki jo upravlja Ministrstvo za energetiko Ukrajine. Družba Ukrenergo je certificirana v skladu z modelom ISO in v skladu s tretjim energetskim paketom EU kot sistemski operater prenosnega omrežja Ukrajine s funkcijami operativnega in tehnološkega nadzora integriranega elektroenergetskega sistema Ukrajine (IPS), prenosa električne energije preko magistralnih električnih omrežjih od proizvodnje do distribucijskih omrežij, in tudi kot skrbnice komercialnega merjenja in skrbnice poravnave na trgu električne energije v Ukrajini.

O pogodbi o članstvu kot opazovalec

Status članice opazovalke bo družbi Ukrenergo omogočil:

• pridružiti se polnopravnemu in izkušenemu mednarodnemu združenju z edinstvenim strokovnim znanjem v ključnih dejavnostih združenja, vključno s politiko in pravnimi zadevami, ki so se razvijale v daljšem obdobju;

• izkoristiti informacije, znanje, storitve in najboljše prakse obsežne mreže strokovnjakov iz evropske skupnosti sistemskih operaterjev prenosnega omrežja.

Kontakt za medije

Vse medijske poizvedbe o članski pogodbi za opazovalce lahko pošljete na: media@entsoe.eu.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANE AAA Politika zasebnosti in piškotki/ Videonadzor/
Dostopnost/Avtorji