Sporočila za javnost

S sporočili za javnost medije obveščamo o vseh pomembnih dogodkih v družbi in o dejavnostih za zagotavljanje zanesljivega prenosa električne energije v primeru večjih izpadov daljnovodov iz omrežja.

Sistemski operaterji prenosnega omrežja za električno energijo celinske Evrope se strinjajo, da bodo podvojili trgovinsko zmogljivost z elektroenergetskim sistemom Ukrajine in Moldavije

28. julija so se sistemski operaterji prenosnega omrežja (TSO) celinske Evrope dogovorili o povečanju trgovinske zmogljivosti z Ukrajino/Moldavijo na 250 MW, kar je več kot dvakratna zmogljivosti, ki je bila določena v začetni fazi (100 MW).

Možnost nadaljnjega povečanja trgovinske zmogljivosti bo ocenjena v začetku septembra na podlagi stabilnosti in varnosti elektroenergetskega sistema.

Komercialna izmenjava električne energije z elektroenergetskim sistemom Ukrajina/Moldavija se je začela 30. junija na medsebojni povezavi med Ukrajino in Romunijo, ki ji je 7. julija sledila povezava med Ukrajino in Slovaško. Kasneje naj bi sledilo tudi trgovanje z električno energijo na ostalih povezavah (Ukrajina-Madžarska in Moldavija-Romunija).

Odprtje trgovinskih zmogljivosti z Ukrajino/Moldavijo je bilo omogočeno, ko so sistemski operaterji prenosnega omrežja celinske Evrope 28. junija 2022 potrdili, da so izpolnjeni tehnični predpogoji, ki omogočajo komercialno izmenjavo električne energije med Ukrajino in sosednjimi državami. Začetek komercialne izmenjave električne energije sledi uspešni sinhronizaciji elektroenergetskega sistema celinske Evrope in elektroenergetskega sistema Ukrajine/Moldavije 16. marca 2022 ter sprejemu Ukrenerga kot opazovalca v ENTSO-E 26. aprila 2022.

Opombe

Povezava do prejšnjih sporočil za javnost ENTSO-E o nujni sinhronizaciji z elektroenergetskimi sistemi Ukrajine/Moldavije.

Kontakt za medije:

Vse medijske poizvedbe lahko pošljete na: media@entsoe.eu

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji