Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Odprava Preveslati J Mediteran že na Malti

Po dobrih šestih dneh veslanja, najprej v zmernih vetrovih, tudi bonaci, so se vremenske razmere za člana posadke odprave Preveslati J Mediteran pred Malto korenito spremenile. Tako sta Marin Medak in Huw Kingston na poti na vesla iz Tunizije kakšnih 50 navtičnih milj pred Malto vrgla viharno sidro, podobno padalu, in preždela 30 ur na viharnem sidru. Zaradi hudega vetra sta se odločila, da ne bosta dopustila, da ju odnaša nazaj v Tunizijo, temveč sta zaveslala proti Malti, zadnjih deset navtičnih milj pa so ju povlekli do marine Gozo. Prvi postanek odprave Preveslati J Mediteran sta tako dosegla včeraj, 18. februarja, v popoldanskih urah.

»Prvi del veslanja do Malte je bil dober test za razmere, ki naju čakajo na poti naprej do Turčije. Ocenila sva, kako hitra sva, in se privadila na različne scenarije. Tudi 30 ur zaprtih v majhni kabini, ko naju je neprestano premetavalo, je bil dober okus tistega, kar bova doživela v naslednji fazi, ko bova veslala do Krete. Zadnjih deset navtičnih milj so naju potegnili do marine Gozo na Malti, sicer bi preživela še tri dni na viharnem sidru le nekaj milj pred Gozom. Veter pa bi naju tako potisnil še nazaj proti Tuniziji, tako da bi se pot potem zavlekla še za skoraj en teden. Odločila sva se, da bova ta čas raje izkoristila za priprave za naslednji del,« je iz Goza sporočil Marin Medak.

Na Malti bosta Marin in Huw prevzela vso dehidrirano hrano in rezervne dele za razsoljevalnik, potem pa bosta zaveslala naprej.

             

 

Odpravo lahko spremljate na:
-TW: @marinmedak
-FB: Marin Medak 
-www.marinmedak.com


O ČLANIH ODPRAVE:

Marin Medak je podjetnik in najmlajši vodja veslaških odprav čez oceane. Leta 2012 je vodil štiričlansko mednarodno odpravo čez Atlantski ocean, pred tem pa je uspešno opravil vec kajakaških ekspedicij po svetu (preveslan Jadran, obala Južne Koreje, Savudrija-Zakintos…).  Marin je prav tako predavatelj na temo motivacije in vodenja skupin ter svoje poglede prikaže skozi konkretne primere iz ekstremnega športa.

Huw  Kingston ima za sabo več kajakaških odprav v Avstraliji ter daljših kolesarskih tur – prekolesaril je vse od afriških puščav do Mongolije. Na veslaških pripravah je zadnjih 9 mesecev, ko obenem poteka njegova pustolovska pot okoli Sredozemlja. S kajakom je preveslal pot iz Turčije do Milj, nato prepešačil Via Alpino, šel s kolesom do Gibraltarja, prečil v Afriko s kajakom, pred veslaško odpravo čez južni Mediteran pa je prekolesaril še pot v Tunizijo.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANE AAA Politika zasebnosti in piškotki/ Videonadzor/
Dostopnost/Avtorji