Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Ob 25-letnici CIGRE tudi priznanja strokovnjakoma družbe ELES

Na Brdu pri Kranju je konec tedna potekala slovesnost ob 25-letnici prve nacionalne konference mednarodnega sveta za velike elektroenergetske sisteme CIGRE.

Kot je v uvodnem nagovoru poudaril predsednik CIGRE mag. Marko Hrast ima elektroenergetika v Sloveniji dolgoletno tradicijo, saj je prva žarnica pri nas zasvetila že pred 135 leti. Vse od takrat so slovenski strokovnjaki v kontaktu s svetovno elektroenergetsko stroko in so postali eden nosilnih stebrov mednarodne elektroenergetske stroke. Glavni izziv za stroko vidi mag. Hrast, sicer vodja Področja za infrastrukturo prenosnega omrežja v Elesu, v ohranitvi visoke ravni zanesljivosti in kakovosti oskrbe, ki je bila dosežena s premišljenim načrtovanjem, gradnjo, obratovanjem in vzdrževanjem sistema v preteklosti. »Prepričan sem, da bomo našo elektroenergetiko, podobno kot v preteklosti, znali uspešno prepeljati preko čeri energetske tranzicije v nov svet drugačne in čistejše električne energije«, je še dodal.

Državni sekretar za energetiko mag. Klemen Potisek je v pozdravnih besedah izpostavil še večji izziv - prehod v razogljičenje. »Ali bo oskrba z električno energije v Sloveniji še naprej ostala zanesljiva, kakovostna in dostopna, je v veliki meri odvisno ravno od strokovnjakov, ki pa jih v Sloveniji imamo,« je poudaril. 

V okviru dela znotraj organizacije CIGRE je priznanje prejel tudi Elesov strokovnjak dr. Pavel Omahen. Med člani, ki so še posebej prispevali k prepoznavnosti slovenske stroke v mednarodni organizaciji CIGRE in omogočili, da je Slovenija postala enakopraven član te organizacije, pa so podelili posebno priznanje tudi mag. Krešimirju Bakiču iz družbe ELES.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji