Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Na delavnici projektov MIGRATE in PROMOTioN predstavljene tudi aktivnosti družbe ELES

28. februarja je v Berlinu potekala skupna delavnica projektov MIGRATE in PROMOTioN z naslovom »Tehnični izzivi in priporočila za evropsko elektroenergetsko omrežje prihodnosti«.

Osrednje teme so obsegale delovanje in nadzor omrežij z nizko ali brez inercije, probleme s kakovostjo napetosti, ter zakonodajo in obratovalne smernice na omenjenih področjih. V okviru delavnice je dr. Blaž Kirn iz družbe ELES predstavil vpliv harmonikov na obratovanje bodočega elektroenergetskega sistema, v katerem bo prevladujoč delež proizvodnih virov v omrežje priključen prek energetske elektronike. Izpostavil je, da partnerji projekta Migrate v okviru petega delovnega sklopa, ki ga vodi družba ELES, razvijajo simulacijsko platformo za preučevanje nastanka, širjenja in posledic višjih harmonikov ter izboljšanje kakovosti električne energije v omrežjih z energetsko elektroniko v prihodnosti, da se zagotovita varno delovanje omrežja in ustrezna kakovost oskrbe uporabnikov omrežja. Dodal je še, da bo izboljšanje kakovosti elektroenergetskega omrežja doseženo z ustreznimi regulacijskimi algoritmi naprav z energetsko elektroniko, ki bodo postale del rešitve, ne samo problema.

Na podlagi simulacijske platforme pa bodo v okviru projekta izdelane tudi ustrezne stroškovno učinkovite preventivne rešitve za vzdrževanje zahtevane ravni kakovosti električne energije.

Več o projektu MIGRATE.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji