Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Sodelovali smo na Blejskem strateškem forumu

Na okrogli mizi »Podatki – viri prihodnosti«, na kateri je beseda tekla o naprednih tehnologijah in digitalizaciji ter vedno večji količini podatkov, je sodeloval mag. Uroš Salobir.

Na letošnjem strateškem forumu »Viri (ne)stabilnosti« so politiki, akademiki in predstavniki civilne družbe na Bledu razpravljali o političnih, gospodarskih in varnostnih vprašanjih regije ter sveta. V torek, 3. septembra, je v okviru foruma potekala okrogla miza z naslovom »Podatki – viri prihodnosti«, na kateri so poleg mag. Uroša Salobirja iz družbe ELES sodelovali Julian King, evropski komisar za varnostno unijo, Levente Juhász, vodja javne politike za srednjo in vzhodno Evropo v družbi Google Poljska, Gregor Pilgram, predstavnik holdinga Generali CEE iz Češke, Samir Sharma, izvršni direktor družbe Datazuum iz Združenega kraljestva, in Jolene Creighton, direktorica uredništva v Boma Global iz ZDA.

Mag. Salobir je v okviru okrogle mize, na kateri je beseda tekla o naprednih tehnologijah in digitalizaciji ter vedno večji količini podatkov, ki pri tem nastajajo, podal aktualne informacije povezane s centralizirano in decentralizirano uporabo podatkov v energetiki ter opozoril na pomen svobodne odločanja, ki jo moramo uporabnikom podatkov zagotoviti. V razpravi je opozoril na nujnost sodelovanja deležnikov iz javnega in privatnega sektorja ter dileme, povezane z zbiranjem, segmentiranjem, uporabo in ustreznostjo tolmačenja podatkov.

Na vprašanje iz občinstva, ki se je dotikalo kibernetske varnosti v elektroenergetiki, je odgovoril, da je ponosen na projekte družbe ELES na področju kibernetske varnosti. Ob zaključku razprave so bili strokovnjaki enotni, da bodo veščine strokovne uporabe in hrambe podatkov še kako pomembne, poiskati pa bo potrebno način tolmačenja informacij, da bodo ljudem razumljive in koristne.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji