Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Predstavnika agencije CINEA na ogledu del v okviru projekta SINCRO.GRID

Konec preteklega tedna sta si predstavnika evropske agencije CINEA na lokacijah družb ELES in HOPS ogledala do sedaj opravljeno delo v okviru evropskega projekta skupnega interesa na področju pametnih omrežij – SINCRO.GRID.

Konec preteklega tedna sta ELES in HOPS obiskala predstavnika Evropske izvršne agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA) in si ogledala dosedanje delo v okviru projekta skupnega evropskega interesa (PCI) s področja pametnih omrežij SINCRO.GRID.

V Ljubljani sta obiskala republiški center vodenja, kjer smo jima predstavili ključne značilnosti in delovanje sistema za dinamično spremljanje obremenitev daljnovodov DTR SUMO, virtualni čezmejni center vodenja (VCBCC) in vse posege v sisteme IKT, potrebne za vzpostavitev omenjenih aplikacijskih rešitev v obstoječem sistemu SCADA/EMS. Predstavnika CINEA sta si na terenu ogledala inovativno vremensko postajo, ki sistemu DTR SUMO zagotavlja vremenske podatke. Obiskala sta tudi tri transformatorske postaje: v Okroglem sta si ogledala baterijske hranilnike električne energije, v Beričevem smo jima predstavili napredovanje del za vgradnjo statičnega kompenzatorja STATCOM, v Divači pa sta si ogledala že delujočo dušilko in energetski kondenzator z dušilnim vezjem. Napredovanje projekta sta si predstavnika CINEA ogledala tudi na lokacijah na območju Republike Hrvaške.

Vse naprave, inštalirane v okviru projekta SINCRO.GRID, bodo prispevale k povečanju fleksibilnosti jalove moči ter s tem optimizaciji napetosti  v slovenskem in hrvaškem prenosnem elektroenergetskem omrežju. Njihovo obratovanje bo usklajeval virtualni čezmejni center vodenja (VCBCC).  

Predstavnika agencije CINEA sta pohvalila delo in aktivnosti, ki so bile opravljene do sedaj in pozvala k enako uspešnemu zaključevanju projekta.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji