Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Mag. Uroš Salobir nastopil na okrogli mizi FAMN

Na okrogli mizi francoske avtomobilske in mobilnostne mreže FAMN je nastopil v vlogi podpredsednika združenja EGVIAfor2zero. V nastopu se je osredotočil na ključne izzive za večjo sprejemljivost e-vozil s strani uporabnikov in hitrejši razvoj e-vozil.

Okrogla miza francoske avtomobilske in mobilnostne mreže FAMN, ki združuje več kot 1.450 članov, je potekala v petek, 14. januarja. Med sodelujočimi na okrogli mizi je bil tudi mag. Uroš Salobir, direktor Področja za strateške inovacije, ki je nastopil v vlogi podpredsednika združenja EGVIAfor2zero, ki jo je prevzel oktobra 2021. V nastopu se je osredotočil na ključne izzive za večjo sprejemljivost e-vozil s strani uporabnikov in hitrejši razvoj e-vozil.

Poudaril je, da se mora polnilna infrastruktura širiti skladno z rastjo prodaje e-vozil. Ključnega pomena za množično sprejemanje e-mobilnosti pri uporabnikih pa je, da jim je polnilna infrastruktura na voljo kjer in kadar jo potrebujejo ter da se trajanje polnjenja prilagaja njihovim potrebam. EGVIAfor2zero pričakuje, da bodo nove digitalne rešitve prispevale k lažjemu načrtovanju polnjenja in oceni končnega stroška polnjenja v realnem času.   

Če želimo trajnostni in cenovno učinkovit prehod na množično e-mobilnost, ki ne bo preobremenil elektroenergetskega omrežja, bo potrebno postopoma uvajati pametno polnjenje in rešitve »iz vozila v omrežje« (t.i. »vehicle2grid« – V2G). Prav tako pa bo potrebno vzpostaviti tudi ustrezno infrastrukturo za hitro polnjenje z visoko močjo na avtocestah, v logističnih središčih in drugih vozliščih, kjer se zadržujejo vozila za javni potniški promet in tovornjaki. 

EGVIAfor2zero bo zato nadaljevala z uvajanjem sistemskega pristopa za optimizacijo pametnega polnjenja e-vozil in prožnosti, ki jo omogoča koncept V2G, ki ga je začela v letu 2021. V pripravi pa je tudi načrt dela za 2023/2024, ki se osredotoča na pametno počasno polnjenje, iskanje rešitev za obdobje konic polnjenja in sisteme za polnjenje z visoko močjo.  

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji