Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Projekt GreenSwitch uvrščen na peti seznam projektov skupnega evropskega interesa s področja pametnih omrežij

Peti seznam projektov skupnega evropskega interesa objavljen v Uradnem listu Evropske unije. Na seznam uvrščen tudi projekt GreenSwitch, ki ga koordinira družba ELES.

Konzorcij podjetij iz Slovenije (ELES, Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, GEN-I),  Avstrije (KNG-Kärnten Netz GmbH) in Hrvaške (HOPS, HEP ODS, HEP) je oblikoval skupni projekt, s katerim bodo optimizirali uporabo obstoječe elektroenergetske infrastrukture ter omogočili vključevanje novih tehnologij in naprednih funkcionalnosti v prenosna in distribucijska omrežja v Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Partnerji so ugotovili, da bodo izzive, povezane z vključevanjem vedno večje količine nepredvidljivih obnovljivih virov energije, lažje in ekonomsko učinkoviteje rešili s povezovanjem.

V okviru projekta bodo partnerji vlagali v primarno infrastrukturo ter uvedli različne tehnologije, platforme in funkcionalnosti za razvoj pametnih omrežij. To bodo kombinirali z baterijskimi hranilniki električne energije in visoko digitaliziranimi informacijskimi sistemi. Ker sta prilagajanje odjema in proizvodnje ključnega pomena za prihodnji razvoj omrežja in usklajeno optimizacijo na ravni prenosnega in distribucijskega omrežja, bo GreenSwitch potrošnikom omogočil, da postanejo aktivni igralci na elektroenergetskem trgu.

Poleg projekta GreenSwitch so bili na peti seznam PCI s področja pametnih omrežij uvrščeni še štirje projekti. Dva izmed njih (ACON in Danube InGrid) sta že bila uvrščena na četrti seznam in so jima PCI status podaljšali. Dva pa sta bila, tako kot GreenSwitch, nova kandidata. S projektom Carmen želi Romunsko-Madžarski konzorcij izboljšati kakovost storitve prenosa električne energije do odjemalcev po distribucijskem elektroenergetskem omrežju. Nemško-Češki konzorcij pa želi s projektom Gabreta posodobiti in digitalizirati distribucijsko omrežje nosilcev projekta ter spodbuditi čezmejno sodelovanje med Bavarsko in Češko.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji