Izravnava sistema

Zanesljivo obratovanje EES temelji na uravnoteženju proizvodnje in porabe električne energije.

Zanesljivo obratovanje elektroenergetskega sistema (EES) temelji na uravnoteženju proizvodnje in porabe električne energije. Neusklajena proizvodnja in poraba električne energije v EES se odraža v odstopanju omrežne frekvence od nazivne vrednosti 50 Hz (Slika 1). Zato je ena izmed temeljnih nalog Elesa ohranjanje ravnovesja.

izravnava

Slika 1 Izravnava sistema.

ELES za vzdrževanje obratovalne frekvence čim bližje nazivni vrednosti omrežne frekvence izvaja različne ukrepe za regulacijo frekvence in izravnavo sistema (Slika 2). Ukrepe za izravnavo delimo na tri nivoje oziroma procese:

  • proces za vzdrževanje frekvence (PVF);
  • proces za povrnitev frekvence z avtomatsko aktivacijo (aPPF);
  • proces za povrnitev frekvence z ročno aktivacijo (rPPF).

Vsi ukrepi za regulacijo frekvence in izravnavo sistema temeljijo na aktivaciji oziroma deaktivaciji delovne moči sodelujočih proizvodnih in/ali odjemnih enot, ki so del moči rezervirale za regulacijo frekvence in izravnavo sistema.

Te rezerve glede na nivo regulacije imenujemo rezerve za vzdrževanje frekvence (RVF), rezerve za povrnitev frekvence z avtomatsko aktivacijo (aRPF) in rezerve za povrnitev frekvence z ročno aktivacijo (rRPF).

izravnava

Slika 2 Izvajanje regulacije frekvence in izravnave sistema.

V primeru odstopanja sistemske frekvence od nazivne vrednosti se najprej—v nekaj sekundah, odzove PVF. aPPF se odzove v primeru odstopanja sistemske frekvence po nekaj minutah. Odziv aPPF je avtomatičen. OPS ročno aktivira rPPF ob izpadu večjih proizvodnih enot oziroma ob dolgotrajnem pomanjkanju ali višku električne energije v EES. Namen rPPF je sprostitev aktiviranih rezerv za aPPF.

© 2024 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAA Politika zasebnosti in piškotki/ Videonadzor/
Dostopnost/Avtorji