Zakladnica znanja

V zakladnici znanja predstavljamo zanimive vsebine s področja elektroprenosne dejavnosti.

Spletna izobraževalna platforma iEnergija

iEnergija je izobraževalno-raziskovalna platforma o prožnosti in zanesljivosti oskrbe z energijo. Nastala je pod okriljem projekta EN-LITE. Vabljeni k raziskovanju!

iSevanje, interaktivno gradivo o sevanju v vsakdanjem življenju

Interaktivno izobraževalno-ozaveščevalno gradivo o sevanju v vsakdanjem življenju je nastalo v okviru projekta EN-LITE. Vabljeni k raziskovanju zanimivih vsebin!

Oblike daljnovodnih stebrov

V Sloveniji so najpogosteje uporabljeni daljnovodni stebri oblike jelka, sod, Donava, Y-steber in portalni steber.

Opozorila za varnost zračnega prometa

Za zagotavljanje varnosti zračnega prometa so zgornji deli daljnovodnih stebrov v bližini letališč pobarvani rdeče-belo, na zaščitne vodnike pa so nameščene tudi rdeče-bele opozorilne krogle.

Opozorila za ptice

Nekatere vrste ptic med letom ne opazijo zaščitnih vodnikov, zato smo na zaščitnih vodnikih nekaterih odsekov daljnovodov montirali črno-bele zastavice, ki se zaradi vetra premikajo in jih ptice lažje opazijo.

Osebna varovalna oprema za delo na višini

Vzdrževalci daljnovodov za delo na višini uporabljajo osebno varovalno opremo, ki jo sestavljajo čelada, plezalni pas, Y-vrv, samonavijalna varovalna naprava in drsnik za fiksni varovalni sistem.

Prva uporabna žarnica na svetu

Prvo uporabno žarnico je izdelal ameriški izumitelj Thomas Alva Edison (1847–1931), ko je 22. oktobra 1879 po mnogih neuspelih poskusih uspel narediti žarnico na ogleno nitko. V muzeju v Laškem je žarnica razstavljena v prvotni obliki s kalupom.

Prva slovenska knjiga o elektriki iz leta 1897

“Poseben mit obdaja elektriko in kar je z njo v zvezi. Mladeniča, ki prvikrat prodira v skrivnosti fizikalne vede, zanima najbolj poglavje o elektriki.” Citat iz predgovora prve slovenske knjige o elektriki z naslovom Elektrika, nje proizvajanje in uporaba (I. 1897). Avtor: Ivan Šubic (1856–1924).

Elektrarniške telekomunikacije iz leta 1988

Elektroenergetski objekti so pogosto odmaknjeni od običajnih telekomunikacijskih tras. Prav zato so zveze po daljnovodih pravzaprav edina možnost zanesljive in ekonomične zveze. To je razlog, da so se v svetu že okoli leta 1920 pojavile prve visokofrekvenčne zveze po daljnovodih.

Varnostni pas vzdrževalcev iz leta 1956

Varovalna sredstva in oprema so naprave, prenosne in prevozne, ki se uporabljajo za varovanje delavcev pred udarom električnega toka, vplivom električnega obloka, električnega polja, produkti gorenja in pred padci z višine.

Page 1 of 2 <<< [1]2 >>
© 2016 ELES.SI, VSE PRAVICE PRIDRŽANEPravno obvestilo/Piškotki/Avtorji