Zakladnica znanja

V zakladnici znanja predstavljamo zanimive vsebine s področja elektroprenosne dejavnosti.

Oblike daljnovodnih stebrov

V Sloveniji so najpogosteje uporabljeni daljnovodni stebri oblike jelka, sod, Donava, Y-steber in portalni steber.

Opozorila za varnost zračnega prometa

Za zagotavljanje varnosti zračnega prometa so zgornji deli daljnovodnih stebrov v bližini letališč pobarvani rdeče-belo, na zaščitne vodnike pa so nameščene tudi rdeče-bele opozorilne krogle.

Opozorila za ptice

Nekatere vrste ptic med letom ne opazijo zaščitnih vodnikov, zato smo na zaščitnih vodnikih nekaterih odsekov daljnovodov montirali črno-bele zastavice, ki se zaradi vetra premikajo in jih ptice lažje opazijo.

Osebna varovalna oprema za delo na višini

Vzdrževalci daljnovodov za delo na višini uporabljajo osebno varovalno opremo, ki jo sestavljajo čelada, plezalni pas, Y-vrv, samonavijalna varovalna naprava in drsnik za fiksni varovalni sistem.

Prva uporabna žarnica na svetu

Prvo uporabno žarnico je izdelal ameriški izumitelj Thomas Alva Edison (1847–1931), ko je 22. oktobra 1879 po mnogih neuspelih poskusih uspel narediti žarnico na ogleno nitko. V muzeju v Laškem je žarnica razstavljena v prvotni obliki s kalupom.

Prva slovenska knjiga o elektriki iz leta 1897

“Poseben mit obdaja elektriko in kar je z njo v zvezi. Mladeniča, ki prvikrat prodira v skrivnosti fizikalne vede, zanima najbolj poglavje o elektriki.” Citat iz predgovora prve slovenske knjige o elektriki z naslovom Elektrika, nje proizvajanje in uporaba (I. 1897). Avtor: Ivan Šubic (1856–1924).

Elektrarniške telekomunikacije iz leta 1988

Elektroenergetski objekti so pogosto odmaknjeni od običajnih telekomunikacijskih tras. Prav zato so zveze po daljnovodih pravzaprav edina možnost zanesljive in ekonomične zveze. To je razlog, da so se v svetu že okoli leta 1920 pojavile prve visokofrekvenčne zveze po daljnovodih.

Varnostni pas vzdrževalcev iz leta 1956

Varovalna sredstva in oprema so naprave, prenosne in prevozne, ki se uporabljajo za varovanje delavcev pred udarom električnega toka, vplivom električnega obloka, električnega polja, produkti gorenja in pred padci z višine.

Naprava za zaščito DV iz leta 1976

Za zagotavljanje varnega, zanesljivega in nemotenega prenosa električne energije morajo biti vse energetske naprave zaščitene pred kvarnim delovanjem električnih preobremenitev (tokovne in napetostne), kratkimi stiki, čezmernim pregrevanjem in nesimetrijami.

Agregat iz leta 1903

V Muzeju elektroprenosa Fala–Laško je razstavljen tudi agregat, ki je edinstveni primerek s Francisovo spiralno turbino iz leta 1903. Tako predstavlja prvo visokotlačno napravo pri nas z vodnim padcem 104,6 metra, pa tudi eno prvih hidroelektrarn na svetu s padcem nad 100 metrov.

Page 1 of 2 <<< [1]2 >>
© 2016 ELES.SI, VSE PRAVICE PRIDRŽANEPravno obvestilo/Piškotki/Avtorji