Sporočila za javnost

S sporočili za javnost medije obveščamo o vseh pomembnih dogodkih v družbi in o dejavnostih za zagotavljanje zanesljivega prenosa električne energije v primeru večjih izpadov daljnovodov iz omrežja.

Družba ELES začela z izgradnjo daljnovoda Cirkovce–Pince

Slavnostnega dogodka ob začetku izgradnje prve meddržavne povezave med slovenskim in madžarskim prenosnim elektroenergetskim omrežjem sta se udeležila tudi predsednika vlad Slovenije Janez Janša in Madžarske Viktor Orban ter minister za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške dr. Gordan Grlić Radman.

Kidričevo, 14. oktober 2020 – Družba ELES je danes slavnostno otvorila začetek izgradnje daljnovoda Cirkovce–Pince, ki bo slovensko prenosno elektroenergetsko omrežje končno povezal tudi z madžarskim prenosnim elektroenergetskim omrežjem. S tem se bo povečala zanesljivost slovenskega prenosnega omrežja, lažji bo dostop do virov energije s severa in vzhoda, v omrežje pa bo možno vključevanje večje količine obnovljivih virov v celotni regiji.

Septembra je ELES začel z največjo investicijo v infrastrukturo prenosnega omrežja v zgodovini podjetja, ki je vredna dobrih 150 milijonov evrov in za katero so si, kot je v nagovoru poudaril direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar, prizadevali dobrih 20 let. »Projekt je res izjemnega pomena ne samo za Slovenijo, temveč tudi za širšo regijo in  Evropo. Zato je bil projekt leta 2015 uvrščen na seznam projektov skupnega interesa. Leta 2019 pa smo v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope zanj uspeli pridobiti tudi 50 milijonov evropskih sredstev«. Dodal je, da je bil ključ za uspeh tako sodelovanje Elesovih ekip kot sodelovanje z državnimi institucijami ter sodelovanje z madžarskim operaterjem Mavirjem in hrvaškim Hopsom. »Brez tega nam zagotovo še danes ne bi uspelo,« je zaključil Mervar in se zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k temu, da so se dela na terenu po dvajsetih letih vendarle začela.

Ker gre za projekt, ki bo energetsko povezal tri države, saj bo en sistem daljnovoda električno povezan z RTP Heviz na Madžarskem, drugi pa v RTP Žerjavinec na Hrvaškem, in ker bo imel številne pozitivne učinke za širšo regijo, sta se dogodka udeležila tudi predsednika vlade Slovenije Janez Janša in Madžarske Viktor Orban ter minister za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške dr. Gordan Grlić Radman. Udeležence dogodka so tudi nagovorili in poudarili smoter tovrstnega razvoja za družbo in gospodarstvo.

Dogodek se je zaključil s simboličnim odkritjem gradbiščne table, ki jo je opravil direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar. Pripravljalna dela na trasi daljnovoda so se sicer pričela že septembra, zaradi spremenjene dinamike projekta pa se bodo gradbena dela predvidoma hkrati pričela na več delih trase, zaključila pa se bodo do konca leta 2021.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji