Sporočila za javnost

S sporočili za javnost medije obveščamo o vseh pomembnih dogodkih v družbi in o dejavnostih za zagotavljanje zanesljivega prenosa električne energije v primeru večjih izpadov daljnovodov iz omrežja.

Evropski sistemski operaterji prenosnega omrežja v pripravi na sončni mrk 10. junija 2021

Na jutrišnji dan bo sončni mrk prečkal severni del Kanade, Grenlandijo in Rusijo in bo senco vrgel tudi na večino držav v Evropi med 10.10 in 13.45 po srednjeevropskem poletnem času. Zamračitev, to je zmanjšanje sončne moči, naj bi v celinski Evropi znašala do 23%.

Nameščena kapaciteta sončne fotonapetosti v celinski Evropi znaša približno 138 GW. To je precejšnje povečanje v primerjavi z nameščeno kapaciteto približno 87 GW iz leta 2015, ko se je zgodil zadnji sončni mrk, ki je vplival na celinsko Evropo. Vendar pa zaradi nižje zamračitve letošnji sončni mrk ne bi smel biti izziv za operaterje prenosnih omrežij.

Čeprav je leta 2015 nameščena sončna fotonapetost bila nižja, je nivo zamračitve povzročil celo serijo izzivov, ki so zahtevali priprave in koordinacijo s strani evropskih operaterjev prenosnih omrežij, kot je opisano v ENTSO-E poročilu, ki je bilo objavljeno po dogodku.

Čeprav je izziv manjši, so se evropski operaterji prenosnih omrežij vseeno morali skrbno pripraviti na jutrišnji sončni mrk z namenom zagotoviti nadaljnjo varno oskrbo. Vzpostavili so temu namenjene delovne skupine, ki analizirajo vpliv sončnega mrka, razpravljajo in pripravljajo posamezne ukrepe, kot je najem dodatnih rezerv, povečajo število osebja v kontrolnih sobah in osveščajo tržne subjekte.

Naslednji sončni mrk bo nastopil 25. oktobra 2022.

Ta mrk bi moral imeti več vpliva v smislu zamračitve celinske Evrope in lahko tudi pričakujemo, da se bodo nameščene kapacitete sončne fotonapetosti še nadalje povečale. Operaterji prenosnih omrežij bodo uporabili lekcije, ki se jih bodo naučili med jutrišnjim sončnim mrkom, kot tudi tiste med mrkom leta 2015, da se skrbno pripravijo na 25. oktober 2022.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANE AAA Politika zasebnosti in piškotki/ Videonadzor/
Dostopnost/Avtorji