Sporočila za javnost

S sporočili za javnost medije obveščamo o vseh pomembnih dogodkih v družbi in o dejavnostih za zagotavljanje zanesljivega prenosa električne energije v primeru večjih izpadov daljnovodov iz omrežja.

Projekt NEDO v zaključni fazi

Projekt NEDO z vključitvijo baterijskih hranilnikov v Idriji in Ljubljani prešel v zaključno fazo

Ljubljana, 4. november 2021 – Družba ELES je danes s partnerji obeležila pomemben mejnik druge faze projekta pametnih omrežij in pametnih skupnosti NEDO, na slavnostnem dogodku, ki je potekal na daljavo med Ljubljano in Tokiom. Dogodka so se udeležili tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, veleposlanik Japonske v Sloveniji njegova ekscelenca Hiromichi Matsushima, predsednik japonske agencije NEDO Hiroaki Ishizuka in podpredsednik družbe Hitachi Katsuya Nagano.

Medtem, ko je bila prva faza projekta NEDO usmerjena v pametna omrežja na infrastrukturi družbe ELES in distribucijskih podjetij Elektro Celje in Elektro Maribor, se druga faza osredotoča na pametna mesta in pametne skupnosti. Razvoj naprednih rešitev je v tej fazi projekta osredotočen na učinkovito rabo energije v mestnih skupnostih in uporabo baterijskih hranilnikov. Aktivnosti so tokrat intenzivno potekale v sodelovanju z družbama Elektro Ljubljana in Elektro Primorska, saj so baterijski hranilniki vgrajeni na območje Ljubljane in Idrije. Baterijski hranilnik v Ljubljani (BTC) je vgradilo podjetje Riko, baterijski hranilnik v Idriji pa podjetje Kolektor Sisteh. Družba ELES jih bo uporabljala za sistemske storitve, v primeru izrednih razmer pa bodo omogočali tudi napajanje kritičnih uporabnikov. V Ljubljani želi ELES s hranilnikom vzpostaviti tudi zelo kompleksno rešitev odpravljanja težav z upadi napetosti industrijskega odjemalca Aquafil, ki podpira uvajanje naprednih rešitev.

Prehod projekta v zaključno demonstracijsko fazo je družba ELES s predstavniki vseh vključenih podjetij, državnih ustanov in organizacij obeležila na slavnostnem dogodku, v BTC-ju v Ljubljani na lokaciji kjer je postavljen eden od obeh baterijskih hranilnikov.

Japonski partnerji so v slavnostnih nagovorih poudarili, da je projekt NEDO primer vzornega sodelovanja med Japonsko in Slovenijo na področju naprednega gospodarskega razvoja in zelene preobrazbe. Direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar je v nagovoru poudaril, da je uspešno realiziran projekt NEDO odlična osnova za nadaljevanje sodelovanja z Japonsko na področju energetike. »V minulih letih se je vzpostavilo odlično sodelovanje timov mladih strokovnjakov z obeh strani. Znali smo najti način kako premostiti razlike v podjetniški kulturi in običajih ter predvsem razlike v velikosti. Uspešno sodelujemo s Hitachijem, ki je sicer drugo največje japonsko podjetje. Za nadaljnje sodelovanje pa je prav tako pomembno dejstvo, da je v Evropi zelo malo operaterjev, ki bi toliko in tako aktivno delali na področju pametnih omrežij«, je dodal mag. Mervar. Dejal je še, da se glede na okoljske in energetske izzive, ki so pred nami, z Japonskimi partnerji nadeja sodelovanj in novih projektov. »Predloge že pripravljamo in upamo, da bodo zanimivi tako za japonska podjetja kot agencijo NEDO, s katero si želimo tako dobro kot do sedaj sodelovati tudi v prihodnje. Z agencijo NEDO smo se v preteklih petih letih zbližali in ustvarili reference ter rezultate, kot jih ima malokdo v Evropi. Projekt NEDO je prejel prestižno prvo nagrado združenja ISGAN, drugo nagrado pa projekt FutureFlow. Pred kratkim smo prijavili GreenSwitch in ponovno so nas, kakor so nas že za prav tako priznani SINCRO.GRID, obvestili, da smo pripravili ponovno najbolje ocenjeni projekt v naši panogi«, je zaključil mag. Aleksander Mervar, direktor družbe ELES, ki je med slovenskimi gospodarskimi družbami priznana kot velesila pametnih omrežij in se ponaša tudi z najvišjo vsoto pridobljenih nepovratnih in drugih sredstev.

Mag. Gregor Omahen, vodja Službe za komercialne projekte ELES in vodja projekta NEDO, je skupaj z gospodom Akito Fukasawa tehnično podrobno predstavil zaključno drugo fazo, ozadje projekta in izzive, ki so jih spremljali na zahtevni in inovativni poti.  

Na lokaciji, kjer je vgrajen ljubljanski baterijski hranilnik, je družba ELES vzpostavila tudi demonstracijsko stičišče za pametna omrežja Wattori, ki bo namenjeno predstavitvi rezultatov mednarodnega projekta NEDO in predstavitvi drugih dosežkov družbe ELES na področju pametnih omrežij. 


 

Dodatne informacije o projektu NEDO

Za vključitev v projekt NEDO se je družba ELES odločila konec leta 2015 in zagotovila izvedbo projekta. Izvedba demonstracijskega projekta pametnih omrežij in pametnih skupnosti (projekt NEDO) pomeni nadgradnjo sodelovanja med slovenskimi in japonskimi podjetji ter sodelovanja med Javno agencijo RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT Slovenija), Organizacijo za razvoj novih oblik energije in industrijske tehnologije Japonske (NEDO) in sistemskim operaterjem prenosnega elektroenergetskega omrežja (ELES), ki je tudi koordinator projekta.

V projekt so vključeni tudi številni slovenski deležniki (AquafilSLO, BTC, Elektro Celje, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Primorska, Občina Idrija, Altens, Elektroinštitut Milan Vidmar, Elpros, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, GDB, Iskratel, Kolektor Igin, Kolektor Sisteh, Korona, LEA Spodnje Podravje, Sipronika, Solvera Lynx, Stelkom in TECES). Z integriranimi in centralno vodenimi rešitvami v oblaku, ki se uvajajo v okviru projekta NEDO, bo ELES bolje izkoristil obstoječe omrežje, odjemalci pa bodo dobili višjo kakovost dobave električne energije ter možnost aktivnega delovanja na trgih z električno energijo in sistemskimi storitvami. Vrednost projekta je 37 milijonov evrov, od tega vrednost aktivnosti družbe ELES znaša 17 milijonov evrov.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANE AAA Politika zasebnosti in piškotki/ Videonadzor/
Dostopnost/Avtorji