Sporočila za javnost

S sporočili za javnost medije obveščamo o vseh pomembnih dogodkih v družbi in o dejavnostih za zagotavljanje zanesljivega prenosa električne energije v primeru večjih izpadov daljnovodov iz omrežja.

Misija inovativnega Elesovega vikenda presegla pričakovanja - Electric Cats prepričale vodstvo Elesa

Za nami je inovativen vikend, 8. in 9. februarja 2020, z mednarodno udeležbo, kjer so se mladi tekmovalci neprekinjenih 36 ur ukvarjali s potenciali, ki jih prinašajo tehnologije za napredno analizo podatkov pri upravljanju Elesove infrastrukture, ki vključuje vse od električnih napeljav, transformatorjev, do objektov in službenih vozil. Po besedah dr. Uroša Kerina, očeta izziva, je hackathon »Elektrathon« postregel z barvitostjo idej in nekim novim razmišljanjem, ki je nadgradnja intelektualnega spektra, ki ga Eles tako že ima.

V sodelovanju z ekipo Transformation Lighthousa, je ekipa Elesa ves vikend usmerjala in vzpodbujala 45 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Rusije, ki so bili razdeljeni v 11 ekip. Vodstvo Elesa je na dogodku poudarilo tudi, da namen ni le iskanje inovativnih produktov, zato so poleg nagrad vsakemu tekmovalcu podarili tudi osebno oceno vodstvenih kompetenc po Gallupovi e2grow metodologiji vodenja in delovanja ekip na podlagi odlik in letno naročnino na Računalniške novice.

Eles 24 ur na dan zagotavlja zanesljiv, varen in neprekinjen prenos električne energije. Ker so vez med proizvajalci in uporabniki električne energije, so odgovorni tudi za brezhibno delovanje celotnega elektroenergetskega sistema Slovenije. Eles skrbi za 669 kilometrov daljnovodov na 400 kV napetostnem nivoju, za 328 kilometrov daljnovodov na 220 kV napetosti in za 1891 kilometrov 110 kV daljnovodov.

Nobenega dvoma torej ni, zakaj se je ELES odločili ta tovrsten izziv. 11 ekip pa je ne le predstavilo vsebinske rešitve, temveč navdušilo tudi s samimi prezentacijami. Vse to pa ni prepuščeno naključju. Ekipa Transformation Lighthouse je ves vikend ekipam pomagala pri sestavi poslovnega načrta in zaključne prezentacije po CO*STAR metodi. Določitev zmagovalca je bila zahtevno delo, odlično pa ga je opravila strokovna žirija, ki so jo sestavljali predstavniki družbe ELES: dr. Uroš Kerin, Gregor Omahen, mag. Gorazd Ažman, Roman Tomažič, mag. Saša Jamšek in Transformation Lighthousa: Martin Jarc.

Ekipa Elesa je prepoznala največ potenciala za nadaljni razvoj in hitro implementacijo v ekipi ElectricCats iz Slovenije z idejo, kjer bi ekipa združila »crowdsourcing« in igrifikacijske principe, tako da bi pohodniki prek aplikacije lahko pošiljali slike stanja podrasti in ostale  elektro infrastrukture ter za to prejemali točke in nagrade. Elesu bi to omogočilo boljši vpogled v stanje infrastrukture in posledično boljšo skrb za njihovo infrastrukturo.

Drugouvrščena je bila ekipa Jarvis iz Srbije, ki je razvijala idejo o indeksu zdravja daljnovodov z uporabo mehke logike. Na Elesu so ta problem že prepoznali in razvili za uporabo transformatorjev, ki so ga imeli v vsakem primeru namen nadgraditi tudi na daljnovode. Indeks zdravja Elesu namreč lahko znatno olajša oceno stanja infrastrukture in potrebe po vzdrževanju.

Na tretje mesto se je uvrstila ekipa ImprovizaThor iz Slovenije. Ekipa mladih in nadebudnih študentov je predstavila idejo pregledovanja tras daljnovodov s kamerami, ki so lahko nameščene na stebrih, dronih ali samohodečih robotih. S strojnim učenjem bi se posnetki pregledovali računalniško, kar bi lahko bistveno zmanjšalo število človeških ur in prihranilo veliko časa. Eles bi tako dolgoročno potencialno lahko opustil fizične preglede tras.

Ana L. Žnidaršič, predstavnica zmagovalne ekipe: »Pred dogodkom smo sicer res pričakovali, da bo šlo za izključno tehničen dogodek, ker je bilo zapisano, da se pričakujejo napredne analitične rešitve, ampak smo se hitro prilagodili situaciji in nam je bilo prav zabavno, da smo se lahko bolj posvetili reševanju poslovnih problemov. Vsem nam je prišlo prav, da smo iz drugačnega vidika pogledali na stvar. Seveda je tu zelo pomagalo, da so nam bili člani ekipe Transformation Lighthousa pripravljeni toliko pomagat z vsemi našimi dilemami.«

Direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar pa je dogodek zaokrožil z mislijo: »ELES je relativno staro podjetje, dejavnost ki jo opravlja pa je čedalje bolj zahtevna. Zato smo lansko leto podpisali dogovor o sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in Univerzo v Mariboru itd. Zaposlujemo mlade visoko izobražene kadre, ki bodo nadomestili obstoječe. In tak hackathon je nekaj čisto novega. Česar nismo počeli nikoli prej. Moram reči, da sem navdušen predvsem, ko sem pogledal populacijo - to so mladi in perspektivni. In jaz verjamem v mlade! Zmagovito je združiti znanje mladih in izkušnje starejših.«

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji