Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Mag. Aleksander Mervar sodeloval na Dnevih energetike

Direktor družbe ELES je na dogodku omenil, da se pri obnovljivih virih energije vedno pozabi povedati, koliko stanejo.

»Biti moramo natančni: ali govorimo o cenah elektrike ali o končnih cenah elektrike. Cene, ki veljajo na borzah, so nerealne. Če primerjate nemške cene danes, ugotovite, da bolj kot se povečuje delež obnovljivih virov v skupni proizvodnji, višja je cena. Korelacija je zelo tesna. Smo v obdobju, ko uvajanje obnovljivih virov povzroča dvig končnih cen. Moja ocena je, da pri tem še nismo prišli do konca. V naslednjih desetih letih bomo morali v sistem vključevati hranilnike, ki so po moji oceni ključni element za vnovično renesanso fotovoltaik in vetrnih elektrarn«, je v svojem nastopu povedal direktor družbe ELES, mag. Aleksander Mervar.

Omenil je, da po njegovem mnenju vključevanje obnovljivih virov energije prinaša tudi pozitivne učinke: »Cene panelov so štirikrat ali petkrat nižje kot pred petimi leti. Hranilniki se razvijajo z neverjetno hitrostjo, tako s tehničnega kot tudi s cenovnega vidika. Z uvajanjem hranilnikov bodo lahko manjši proizvajalci, ki so hkrati tudi porabniki, sodelovali pri zagotavljanju sistemskih storitev za obvladovanje celotnega elektroenergetskega omrežja. Ocenjujem, da bodo zaradi manjše razdalje med proizvodnjo in porabo izgube na omrežju nižje kot danes. Ocenjujem, da bomo lažje prišli do novih proizvodnih kapacitet. Obnovljivi viri so enote manjših moči, nabor potencialnih investitorjev zato je veliko večji kot pri velikih elektrarnah. Trenutne borzne cene pa ne omogočajo ene same ekonomsko uspešne investicije brez subvencij.«

Mag. Mervar je v svojem nastopu tudi omenil, da se družba ELES na vse večji delež obnovljivih virov pripravlja v okviru mednarodnih projektov, kot sta SINCRO.GRID in Nedo. 

Več o njegovem nastopu preberite v članku.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji