Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Na 5. konferenci E-mobilnost predstavljen tudi Elesov koncept E8

V družbi ELES želimo, da čim več podjetij svoja parkirišča opremi s pametnimi počasnimi e-polnilnicami, ki jih bomo lahko upravljali s pomočjo centralnega sistema za daljinsko vodenje.

Mag. Uroš Salobir iz družbe ELES je na 5. konferenci E-mobilnost, ki sta jo organizirala založniška hiša Adria media in E-mobility.si, zbranim predstavil koncept celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil pod imenom E8, ki smo ga v družbi razvijali v zadnjih letih.

Ključnih osem gradnikov koncepta predstavljajo:

  • Ozaveščeni uporabniki, ki razumejo in podpirajo pogosto in daljše priključevanje vozil na polnilnico ter centralno vodenje moči polnjenja e-vozila. Najpomembnejše bodo pametne počasne polnilnice na zasebnih lokacijah. Tam, kjer so osebna vozila parkirana najdlje – doma in v službi. 
  • Gosto omrežje zasebnih polnilnic, ki omogoča dolgotrajno polnjenje vsakemu lastniku e-vozila. Zato želi ELES k sodelovanju spodbuditi čim več deležnikov. 
  • Hipna identifikacija e-vozila na polnilnici, npr. z izmenjavo gesla med polnilnico in avtomobilom. Delodajalec, ki bo zaposlenemu zagotovil polnilno mesto, bo na tak način zaposlenemu lažje ustrezno zaračunal polnjenje. 
  • Enostavno priključevanje na podlagi stičnih tehnologij, ki olajšajo pogosto priključevanje vozil na polnilnice.
  • Daljinsko vodenje moči zasebne polnilnice.
  • Večravenska integracija zasebnih polnilnic v elektroenergetski sistem. Polnilnica bo morala paziti, kako je z odjemno močjo transformatorja, po drugi strani pa poslovne stavbe ne bodo rabile povečati priključne moči, saj bo moč odjema urejala pametna oprema. 
  • Vključitev polnilnic na trg aktivnega odjema, kar bo odjemalcem omogočilo tudi nižjo ceno energije. Danes je razlika med nižjo in višjo tarifo električne energije zelo majhna, zato se odjemalcu pogosto ne splača izkoriščati razlike v ceni. Vedno pa ne bo tako, saj se bo z zapiranjem termoelektrarn na premog konična električna energija bistveno podražila. In z ustreznimi mehanizmi moramo na to biti pripravljeni.
  • Strateško upravljanje izzivov uporabe hitrih polnilnic in lokalnih hranilnikov električne energije. 

Po mnenju Salobirja lahko e-mobilnost pozitivno deluje na elektroenergetski sistem, če so ob tem izpolnjeni zelo specifični pogoji. Le na tak način bo namreč moč doseči, da bo e-vozila poganjala energija, ki bo pridobljena iz OVE. 

V zaključku je vsa zainteresirana podjetja pozval, da se povežejo z Elesom, ki bo preko različnih projektov spodbujal, da se koncept čim bolj razširi.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji