Zakladnica znanja

V zakladnici znanja predstavljamo zanimive vsebine s področja elektroprenosne dejavnosti.

Trendi v energetiki

V pogovoru z Elesovim strokovnjakom mag. Krešimirjem Bakićem boste izvedeli mnogo zanimivosti o spreminjajočih se trendih v energetiki, izumitelju Nikoli Tesli, pomenu njegovih izumov in prihajajoči e-mobilnosti.

Mag. Krešimir Bakić, Elesov koordinator direktorja družbe za tehnično podporo in standarde, je za radio Zeleni val spregovoril o začetkih energetike. Slednji segajo v čas prve industrijske revolucije, ki je nastopila v drugi polovici 18. stoletja in je pomenila nastanek »ogljične družbe«. Razvoj energetike je potekal tudi preko druge preobrazbe energetike oz. elektrifikacije, ki je bila značilna za 20. stoletje in je pomenila le delno razogljičenje družbe. Sedanja moderna družba vstopa v tretjo industrijsko revolucijo, v močno razogljičenje družbe. Zanjo sta značilni znatno povečanje deleža elektrike v celotni energetiki in popolna digitalizacijo družbe. Tretja preobrazba bo, po besedah mag. Bakića, možna le ob močno informatiziranem okolju in številnih inovacijah. Nova energetika bo, po njegovem mnenju, drugačna od dosedanje, in bo manj centralizirana.

Drugi del pogovora je prava zakladnica znanja o velikih izumih ob koncu 19. stoletja in njihovih nastankih. Pogovor je zaključen z navajanjem pogojev za večjo udeležbo e-mobilnosti v družbi, kar je pravzaprav najboljši način racionalizacije porabe energije.

Pogovor lahko poslušate tukaj.

© 2024 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAA Politika zasebnosti in piškotki/ Videonadzor/
Dostopnost/Avtorji