Zakladnica znanja

V zakladnici znanja predstavljamo zanimive vsebine s področja elektroprenosne dejavnosti.

Knjiga Življenje elektroenergetske stroke v samostojni Sloveniji

Ob 25-letnici nacionalnega komiteja mednarodnega sveta za velike elektroenergetske sisteme CIGRE je izšla tudi posebna knjiga z naslovom Življenje elektroenergetske stroke v samostojni Sloveniji 65/25.

Mag. Krešimir Bakič, koordinator direktorja Elesa za tehnično podporo in standarde, in dr. Drago Papler sta v njej popisala dosedanje bogato 65-letno delovanje CIGRE v Sloveniji in 25 let Nacionalnega komiteja CIGRE. Knjiga prinaša tudi vrsto zanimivosti iz sveta elektroenergetike – vse od začetkov elektrifikacije v 20. stoletju in nastanek CIGRE, ustanovitve organizacije distributerjev električne energije – CIRED, do obdobja razvoja obeh organizacij ter vse njune aktivnosti do leta 2017. Med aktivnosti združenja sodi tudi bogata založniška dejavnost in organizacija Dneva slovenskih elektroenergetikov. V knjigi boste našli tudi vse prejemnike mednarodnih priznanj pariške CIGRE in nacionalnih priznanj.

In kako je sploh nastal mednarodni svet za velike elektroenergetske sisteme CIGRE? Kot pojasnjuje mag. Bakič, je bil ustanovljen leta 1921 v Parizu kot neprofitno združenje za spodbujanje prenosa znanja med elektroenergetskimi strokovnjaki, nastal pa je kot neke vrste mala Antanta. Zmagovalci 1. svetovne vojne so se namreč povezali v želji, da bi izmenjavali strokovna gledišča in prakse iz elektroenergetike. Kot zanimivost: takratne pereče teme so bile predvsem frekvence, saj je imela Evropa kar 12 različnih frekvenc, harmonizacijo na 50 Hz pa je Evropa doživela šele po 2. svetovni vojni. 

© 2024 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAA Politika zasebnosti in piškotki/ Videonadzor/
Dostopnost/Avtorji