Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Sedmi Elektrofest v znamenju krepitve sevalne pismenosti

V okviru Elektrofesta smo danes že sedmo leto zapored strokovne moči združili ELES, Gen energija, Elektroinštitut Milan Vidmar in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Mlade smo tokrat seznanili z dejstvi o sevanju v vsakdanjem življenju.

Za več kot 400 dijakov iz štirih srednji šol smo pripravili štiri »elektro-postaje« oziroma strokovne sklope na temo sevanja. Družba ELES je tokrat gostila strokovnjake Društva za spodbujanje energetske pismenosti EN-LITE, ki so na zanimiv in interaktiven način razbijali mite o sevanju – še posebej o sevanju elektroenergetskih naprav. Strokovnjaki Elektroinštituta Milan Vidmar so dijake popeljali v visokonapetostni laboratorij, kjer so jim predstavili nizkofrekvenčna elektromagnetna polja v naravnem in življenjskem okolju ter demonstrirali meritev električnega in magnetnega polja omrežne frekvence pri različnih vrednostih napetosti in toka. Družba GEN energija je dijakom na interaktivnih delavnicah predstavila različne fizikalne lastnosti sevanja. Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so se dijaki seznanili z vplivi elektromagnetnih sevanj na zdravje. Pred poslovno stavbo družbe ELES pa je prvi mladinski tehnološko-raziskovalni center v Sloveniji Zavod 404 predstavil projekte dijakov (podmornica, robot in drobna elektronika), ki so nastali pod okriljem zavoda.

V okviru dogodka je ob 10. uri v preddverju poslovne stavbe družbe ELES in EIMV potekala tudi uradna otvoritev dogodka, na kateri so udeležence nagovorili mag. Uroš Salobir, direktor Področja za strateške inovacije družbe ELES, Martin Novšak, generalni direktor družbe GEN energija, dr. Primož Hrobat, vodja oddelka za vplive elektroenergetskih naprav na okolje na Elektroinštitutu Milan Vidmar, in prof. dr. Gregor Dolinar, dekan Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji