Novice

Družba ELES je zavezana javnemu delovanju. Novice so namenjene vsem, ki jih naše delovanje zanima.

Delavnica projekta Defender na temo simulacije delovanja omrežja

V sklopu projekta Defender je ELES organiziral delavnico na temo simulacije delovanja omrežja, s poudarkom na odkrivanju najbolj ranljivih delov sistema.

Na enodnevni delavnici smo gostili  partnerje z Inštituta Jožef Štefan, Inštituta za korporativne varnostne študije in Univerze RWTH iz nemškega Aachna. Osrednji namen srečanja je bila predstavitev orodij in metodologij, ki jih RWTH uporablja pri simulaciji različnih izrednih dogodkov na elektroenergetskem in telekomunikacijskem omrežju. Med drugim so predstavili simulator CPSS, ki analizira kibernetske, fizične in človeške vplive ter grožnje za kritično elektroenergetsko infrastrukturo. Njegova vloga je tudi predvideti najverjetnejše napade na najranljivejše dele infrastrukture in možne posledice, ki jih taki napadi lahko povzročijo. Simulator hkrati omogoča analizo učinkovitosti možnih sanacijskih ukrepov, ki jih določimo po napadu. Delovanje CPSS simulatorja je sestavljeno iz dveh faz: faze modeliranja in faze simulacije. Predstavniki družbe ELES so na delavnici v sklopu faze modeliranja omrežja predstavili topologijo Elesovega elektroenergetskega in telekomunikacijskega omrežja. V drugi fazi pa bo RWTH s simulacijo celovitega modela Elesovega sistema identificiral kritične točke, ki bi lahko predstavljale tveganje.

Rdeča nit delavnice je bila ugotovitev, da napadov ni mogoče vedno preprečiti, vendar pa nam temeljito in vsestransko poznavanje omrežja omogoča, da uspešno zmanjšamo posledice in čim prej ponovno vzpostavimo nemoteno delovanja sistema.

Več o projektu Defender: www.defender-project.eu

 

Logotip projekta FutureFlow

© 2016 ELES, VSE PRAVICE PRIDRŽANEAAAPolitika zasebnosti in piškotki/Avtorji